komu pomagamy?

KOMU POMAGAMY?

Drodzy Państwo, zwracamy się z prośbą o przekazanie 1% Państwa rocznego podatku dochodowego na rzecz

Społecznego Funduszu Stypendialnego w ramach porozumienia z Fundacją Pomocy Pogorzelcom

Fundacja Społeczny Fundusz Stypendialny znajduje się na liście OPP publikowanej przez Ministra Pracy i Polityki Społecznej nr KRS  0000239089.

Do tej pory zebraliśmy dzięki Państwa pomocy łącznie ok. 20 000 zł z 1% na naszych podopiecznych - serdecznie dziękujemy za wsparcie!

Fundacja Pomocy Pogorzelcom ma pod swoją opieką 5 rodzin, którym dom spalił się w 2014 roku:

- Pogorzelcy z KRÓLEWIA i ROSANOWA już zamieszkali u siebie po odbudowaniu zgliszczy. Bardzo się cieszymy, ale jeszcze dużo przed nimi! Wspomagajmy ich!

- Pogorzelcy z SULEJÓWKA, BIAŁOŁĘKI i WOLI BRANICKIEJ są w trakcie odbudowy domu. Pomóżmy im zakończyć budowę, aby mogli zamieszkać u siebie!

W 2015 roku zgłosiły się do nas kolejne rodziny poszkodowane w pożarach.

- Pogorzelcy z RZECZYCY, CEDYNI, KRUSZYNKI i OLECKA - potrzebują dużej pomocy. Prosimy o wsparcie dla nich!

Rodziny proszą o Państwa wsparcie. Zachęcajcie do takiej darowizny waszą rodzinę i znajomych.

Untitled 2Untitled 1

JAK POMÓC?

Na każdym druku Zeznania podatkowego jest punkt zawierający „WNIOSEK O PRZEKAZANIE 1% PODATKU NALEŻNEGO NA RZECZ ORGANIZACJI POŻYTKU PUBLICZNEGO (OPP)”.

W rubryce należy wpisać koniecznie:

SPOŁECZNY FUNDUSZ STYPENDIALNY

następnie numer KRS

następnie należy wpisać

kwotę w wysokości do 1% kwoty zapłaconego rocznego podatku dochodowego.

Dalsza część Zeznania podatkowego zawiera rubryki, które chętnym umożliwiają wskazanie celu. W tym polu (w zależności od tego, której rodzinie chcą Państwo przekazać swój 1%) należy wpisać:

"Darowizna na pogorzelców z  (wskazać miejscowość  jedną poniższych)

KRÓLEWIA, ROSANOWA, SULEJÓWKABIAŁOŁĘKI,  WOLI BRANICKIEJ,  RZECZYCYCEDYNIKRUSZYNKI,  OLECKA

Darowiznę można przekazać anonimowo lub podać swoje dane.

Tu ważna informacja. Ten 1% mogą przekazywać także osoby, którym urząd skarbowy będzie zwracał nadpłacony podatek. Przekazanie 1% nie uszczupla kwoty zwrotu jak też nie zwiększa wpłacanego podatku, gdyż pobierany jest on z państwowego budżetu.

Dziękujemy za Państwa wsparcie!

Fundacja Pomocy Pogorzelcom to jedna z pierwszych organizacji pozarządowych działających na terenie Polski, która kieruje swoją pomoc do osób poszkodowanych w wyniku działania żywiołów.

Śmierć czy długotrwała rehabilitacja osób poszkodowanych dla wielu rodzin jest dramatem nie tylko w wymiarze emocjonalnym, ale i materialnym.

Nagła śmierć bliskich jest najcięższym przeżyciem, dlatego też pomagamy poprzez pomoc psychologiczną, psychiatryczną, terapeutyczną.

Specjalistyczne leczenie, nowoczesne środki farmaceutyczne czy skomplikowane zabiegi operacyjne wiążą się z kosztami, które często przekraczają finansowe możliwości poszkodowanych rodzin.

Trzeba też pamiętać, że poszkodowani stoją przed faktem nagłej utraty domu, mieszkania i wiele sił muszą włożyć w działanie, aby móc z powrotem - po kilku miesiącach, a nawet 2-3 latach - wrócić do odbudowanego ze zniszczeń domu.

Fundacja Pomocy Pogorzelcom pomaga w tych dramatycznych sytuacjach, a bez jej pomocy poszkodowani nie mają szans na powrót do zdrowia i do swojego domu.

Fundacja stworzyła system szybkiej i skutecznej reakcji na prośby o pomoc. Otrzymywane informacje są weryfikowane, a następnie ich podania są rozpatrywane według ustalonych kryteriów. Pieniądze w pierwszej kolejności są przeznaczane na zabiegi, operacje, terapię i rehabilitację, później pomagamy odbudować zniszczenia, aby rodziny mogły powrócić do swoich domów.